Koe vuosituhantinen historia ja kuohujen kauneus Pornaisissa
Astu ajassa taaksepäin ja anna Mustijoen kuohujen viedä mukanaan! Pornaisten halki virtaava joki on ollut elämänlähde ja kulkureitti jo kivikaudelta saakka, ja sen yhdeksän koskea kertovat tarinoita menneestä – myllyjen pyörteistä, uitoista ja kartanoiden loistosta.
Tänään nämä samat kosket kutsuvat sinut ainutlaatuiselle kierrokselle, jossa historian havina yhdistyy henkeäsalpaavan kauniisiin maisemiin. Olitpa liikkeellä autolla tai pyörällä, varaudu pysähtymään usein: jokainen koski, jylhästä Halkiankoskesta idylliseen Itälänkoskeen, tarjoaa valokuvauksellisia hetkiä ja elämyksiä ympäri vuoden.
Mustijoen historiasta voit lukea enemmän artikkelin lopussa >>
Tule ja koe Mustijoen laakson ajaton lumo!

Mustijoen koskikierros on helppo toteuttaa autolla tai pyörällä. Kosket sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan. Useimpien koskien lähelle pääsee autolla, ja parkkipaikkoja löytyy yleensä läheltä. Pyöräilijöille reitti tarjoaa miellyttäviä kilometrejä vaihtelevassa maalaismaisemassa. Matkaa maantietä pitkin Halkiankoskelta suoraan Itälänkoskelle on reilut 13 kilometriä. Pysähdyksineen koskille matkaa kertyy muutama kilometri enemmän.
Muista varustautua säänmukaisin vaattein ja tukevin jalkinein, erityisesti jos aiot liikkua koskien rannoilla poluilla. Ota mukaan myös kamera, sillä upeat maisemat ja kuohuvat kosket tarjoavat runsaasti valokuvausmahdollisuuksia!
Pornaisten keskustasta löydät matkan varrella palveluita, kuten kauppoja ja kahviloita. Alueella on myös majoitusvaihtoehtoja, kuten B&B Willa Mustijoki Laukkoskella. WC: löytyy muutamalta koskelta ja kylällä ainakin Salesta.
Mustijoen yhdeksästä koskesta neljä nousee erityisesti esiin matkailijan näkökulmasta: Halkiankoski, Lahankoski, Laukkoski ja Itälänkoski. Pääkoskien lisäksi kierroksella kannattaaa tutustua myös muihin, pienempiin mutta tunnelmallisiin koskiin.
Koskikierros ylhäältä alas:
Kuvat voi avata suuremmiksi tietokonenäytölle klikkaamalla
Halkiankoski
Halkiantie 24, 07190 Pornainen

Halkian kylän sydämessä kuohuu Halkiankoski. Vapaana virratessaan se oli aikoinaan yksi Etelä-Suomen korkeimmista putouksista, syöksyen kalliohalkeamaan, jonka syvyys on jopa 10 metriä. Nykyäänkin kosken voima ja kuohut ovat vaikuttava näky, varsinkin veden virtauksen ollessa voimakkaana. Kosken vieressä toimii edelleen pieni sähkölaitos.
Koskelle pääsee tutustumaan ajamalla Kesäteatterin parkkipaikalle. Kyltit varoittavat aiheettomasta olemisesta ja vierailijoiden kannattaakin olla roskaamatta kaunista seutua. Kohteessa on myös ulko-WC.
Kosken alas pääsee kävellen polkua pitkin. Alhaalla aukeaa kaunis näkymä joelle. Mukava paikka rauhalliselle evästauolle.
Lahankoski
Meijerintie 51, 07170 Pornainen | Ajo-ohje Halkiankoskelta Lahankoskelle >> 4,6 km
Halkiankoskesta alaspäin löytyy upea Lahankoski. Lahankoski tunnetaan Mustijoen korkeimpana koskena 14,5 metrin pudotuskorkeudellaan. Lahankosken ympäristö Lahan kartanon kupeessa on kulttuurihistoriallisesti kaunis ja kertoo tarinaa menneiden aikojen sahatoiminnasta ja myllyistä. Kosken kuohut ovat erityisen vaikuttavat sillalta katsottuna. Lahankosken parkkipaikat ovat heti sillan jälkeen.
Kohteessa on ulko-WC
Vinkki! Lahankoskea alaspäin vasemmalta pääsee sillan päättyessä upealle polulle, joka vie lammen ohi jokea pitkin alaspäin. Mahtava paikka pienelle retkelle. Kannattaa käydä katsomassa.

Lahantienkoski
Lahantie 61, 07170 Pornainen | Ajo-ohje Lahankoskelta Lahantienkoskelle >> 1,3km
Lahantienkoski on nopea pysähdyspaikka ja voi silti olla yllättävän kaunis. Paikka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa matkalla joen alajuoksulle.
Karjakoski ja Myllykoski
Jyrkäntie 30, 07170 Pornainen | Ajo-ohje Lahantienkoskelta Karjakoskelle >> 3,2 km
Karjakoski on pieni ja kaunis. Helpoiten Karjakoskelle pääsee menemällä frisbeegolfradan parkkipaikalle ja kävelemällä P-paikalta alas ja heti oikealle menevää leveää polkua. Polku vie frisbeeradan sivuitse suoraan koskelle. Koskella on pieni nuotiopaikka. Omat puut mukaan. Myllykosken ympärillä on paljon asutusta ja se ei visuaalisesti ole kovin näyttävä. Joen vartta pitkin sinnekin pääsee.
Kirveskoski
Rantalantie 72-66, 07170 Pornainen | Ajo-ohje Karjakoskelta Kirveskoskelle >> 1,6km
Kirveskoski on nopea pysähdyspaikka ja kaunis pala maaseutua. Suosittu kalapaikka.

Vuoteenkoski
Rantalantie 357, Pornainen | Ajo-ohjeet Kirveskoskelta Vuoteenkoskelle >> 2.8 km
Vuoteenkoski on nopean pysähdyksen paikka. Tarkempi esittely ja kuvat tulossa pian (Huhtikuun 2025 aikana).
Laukkoski
Laukkosken silta | Ajo-ohjeet Vuoteenkoskelta Laukkoskelle >> 3,5km

Laukkoski on komea näky ja parhaiten sitä pääsee ihastelemaan suoraan sillalta.
Laukkosken ympärillä kulkee kauniita maalaisteitä, joista saa helposti muokattua sopivan mittaisia kävelyreittejä mielensä mukaan.
Laukkoskelta löytyy alueen parhaat palvelut: Bar & Cafe Kesämopo, Kotoluonnon elämyspalvelut >> ja Willa Mustijoen majatalo >> on kivenheiton päässä.
Itälänkoski
Myllykujantie 40, 07150 Pornainen | Ajo-ohjeet Laukkoskelta Itälänkoskelle >> 1,7km

Monien mielestä koskista hienoin on valokuvauksellinen Itälänkoski (Tunnetaan myös nimellä Alikoski) ja se on todellakin vierailun arvoinen. Alueelle pääsee helposti autolla tai pyörällä. Koskialue on laakea ja matala, ja sen yli saattaa kahlata veden ollessa matalimmillaan. Juhannuksen aikaan koskella on juhlat. Lapset laskevat kosken matalia liukuja ja aikuiset tanssivat elävän musiikin tahdein. Kosken rannalla on pieni puinen katos.

Kosken reunalla on keskikesiä nähty jo kivikaudelta. Täältä on löydetty useita asuinpaikkojen jälkiä tuhansien vuosien takaa. Eikä ihme, koski on kaunis paikka edelleen tänä päivänä. Satujen maailmassa tämä voisi olla aamukasteen aikaan se paikka, jossa keijut syntyvät.

Mustijoen laakson historiaa
Mustijoen varsi on ollut asuttua jo kivikaudelta lähtien, ja joki toimi vuosisatojen ajan tärkeänä kulkureittinä rannikon ja sisämaan välillä. Laukkosken kylä on yksi Porvoon kihlakunnan vanhimmista, ja pysyvää asutusta siellä on ollut jo 1200-luvulta.
Kosket ovat olleet elintärkeitä alueen asukkaille ja kehitykselle. Niiden vesivoimaa on hyödynnetty jo varhain sahojen ja myllyjen käyttövoimana. Esimerkiksi Lahankoskella on toiminut raamisaha 1900-luvun alkuun asti ja Lahan kartanon mylly, jonka perusti kauppaneuvos August Eklöf vuonna 1892. Mylly tuotti sähköä kartanon lisäksi myös lähitaloille 1960-luvulle saakka. Joessa on myös uitettu tukkeja aina 1950-luvulle asti, mistä muistuttavat Lahankosken uittorännin jäänteet.
Pornaisten historiaan liittyy vahvasti myös yhteisöllisyys. Kun ensimmäinen kirkko valmistui 1700-luvulla ilman kelloa, pitäjän naiset ryhtyivät viljelemään ja kehräämään pellavaa. Myymällä palttinan Tukholmaan he rahoittivat kirkonkellon hankinnan.Tämä tarina elää yhä Pornaisten vaakunassa, jossa on kuvattuna kello ja värttinät.
Laukkosken kumpuilevat maisemat ovat toimineet kuvauspaikkana useille suomalaisille elokuville, kuten ”Taistelu Heikkilän talosta” ja ”Akaton mies”. Kylä on houkutellut myös kulttuuriväkeä; esimerkiksi kirjailija Mika Waltari vietti kesiään Laukkoskella ja kirjoitti siellä merkittävän osan tuotannostaan.